Tropea

Tropea to jedne z większych i ładniejszych Kalabryjskich miasteczek nad morzem Tyrreńskim, które udało nam się zobaczyć.  Od Zambrone, gdzie się zatrzymaliśmy, mieliśmy do Tropei około 15 min samochodem.  Nie można od niej nie zacząć, gdyż ta, tak zwana perła Kalabrii, jest jednym z najczęściej odwiedzanych przez turystów miejsc nad morzem Tyrreńskim oraz słynie m.in. z upraw czerwonej cebuli.

Jednym z największych atutów Tropei jest jej położenie i plaża. Miasto jest zlokalizowane na klifie, pełne wąskich uliczek oraz restauracji i kawiarni. Pięknym i niezwykle charakterystycznym elementem krajobrazu jest kościółek na skale  – Sanktuarium Santa Maria dell’Isola, którego jednak nie udało nam się zwiedzić. Plaża jest jedną z najładniejszych w okolicy – szeroka i kamienisto–piaszczysta, a klif daje schronienie przed słońcem. Tropea jest dumna z uprawy czerwonej cebuli – cipolla rosa di Tropea, która jest jej flagowym produktem, dostępnym wszędzie w okolicy. Gdyby nie ograniczenia w bagażu, to chętnie zabralibyśmy do domu ten specjał kalabryjski. Cebula jest dodawana do wielu potraw, a karmelizowana ma delikatny i słodki smak.

Informacje praktyczne:

Plaża w Tropea
0 0 votes
Article Rating
Zapisz się
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments